Overgewicht en een te hoge bloeddruk

Overgewicht komt in Nederland vaker voor dan we denken en dit brengt verschillende gezondheidsrisico’s met zich mee. Uit onderzoek is gebleken dat ongeveer 40 procent van de Nederlandse bevolking te zwaar is. Dit wordt meestal vastgesteld via het BMI. Dit staat voor Body Mass Index en als deze hoger is dan 25, dan heb je overgewicht. Wanneer je BMI boven de 30 is, heb je te maken met ernstig overgewicht en is aanpassing van je levensstijl noodzakelijk!
Let hierbij wel op dat gespierde mensen ook vaak een hoger BMI hebben door hun spiermassa. Ga daarom niet alleen maar uit van je BMI, maar ook van je vetpercentage. Veel Nederlanders bewegen te weinig en hebben hierdoor gemakkelijk last van overgewicht. Daarnaast eten veel mensen steeds een beetje meer, waardoor we minder snel het gevoel hebben van ‘vol zitten’ en dus eigenlijk meer eten dan ons lichaam verbruikt. Hierdoor ontstaat er vet en kunnen onder andere bloedvaten dicht slippen. Deze groep mensen hebben hierdoor een verhoogde kans op hart- en vaatziekten en/ of op diabetes. Er bestaat dus een direct verband tussen een te hoge bloeddruk en overgewicht. Maar wat kun je hier nu aan doen? Verschillende eetgewoontes kunnen de bloeddruk hoogte beïnvloeden waaronder bijvoorbeeld het eten van zout. In veel producten is al zout toegevoegd, waardoor je deze producten het beste zou kunnen beperken. Wanneer je de inname van zout verlaagd, verlaagt ook je bloeddruk. Daarnaast hebben ook alcohol en koffie een verhogende werking op je bloeddruk. Drink daarom niet meer alcoholische dranken dan 2 glazen (voor mannen) en 1 glas (voor vrouwen) per dag. Daarnaast is de aanbevolen hoeveelheid koffie op een dag 2 koppen, maar zal je vanaf 4 koppen koffie pas echt last krijgen van een verhoogde bloeddruk. Naast voeding, is ook regelmatige beweging goed voor het verlagen van je bloeddruk. Hoe ouder je bent, des te kleiner het effect merkbaar zal zijn, echter heeft een inspanning per dag van 20 tot 30 minuten al een verschil voor je bloeddruk. Ben je benieuwd hoe hoog jouw bloeddruk is? Een bloeddrukmeter kun je gemakkelijk aanschaffen via de online webshop shopvoorgezondheid en meet hoe gezond uw levensstijl is!

Geef een reactie