Tanden en kiezen

Om een gezonde leefstijl na te leven, is het belangrijk dat we een gezond gebit hebben. Een gezonde leefstijl bestaat natuurlijk uit gezond en afwisselende voeding en voldoende beweging/ sporten, toch zijn tanden en kiezen hierbij ook erg belangrijk. Zonder tanden en kiezen zouden we namelijk ons eten niet kunnen vermalen, waardoor het binnenkrijgen van voldoende voeding erg lastig word. We zouden zonder gebit alleen maar vloeibaar voedsel binnen kunnen krijgen of een kunstgebit moeten aanschaffen. Beide opties zijn natuurlijk niet ideaal en velen onder ons hopen nog zo lang mogelijk onze eigen tanden te houden. Toch is het groeien, wisselen en verloren gaan van onze tanden en kiezen een natuurlijk proces. Wanneer we geboren worden, hebben wij namelijk nog geen tanden en/ of kiezen. Dit ontwikkelt zich redelijk snel in de vorm van een melkgebit. Deze tanden gaan maar een paar jaar mee totdat je ongeveer een jaar of 7 – 8 bent en je tanden gaan wisselen. Hierbij maakt je melkgebit plaats voor je volwassen gebit. Dit gebit is er eentje waar je de rest van je leven vervolgens mee zal moeten doen en hierdoor is het verstandig om er zuinig op te zijn. Een leuk detail is dat ons melkgebit vaak witter was dan ons volwassen gebit, omdat de melktanden en kiezen minder zijn blootgesteld aan eten en drinken. Het eten en drinken zorgt namelijk voor slijtage aan de tanden en hierdoor is je volwassen gebit vaak iets minder wit.

Het wisselen is vaak klaar wanneer je ongeveer 10 jaar bent. Doordat er soms meerdere tanden en kiezen tegelijkertijd wisselen, is er extra ruimte voor je nieuwe gebit. Hierdoor krijgen tanden en kiezen de kans om scheef te groeien enĀ  het dus nodig zijn om een orthodontist in te schakelen als je rechte tanden wilt. Vaak is het dragen van een beugel hierbij voldoende, echter is het soms nodig dat tandartsen eerst een tand trekken. Hierdoor krijgt het volwassen gebit meer ruimte om recht te gaan staan.

Geef een reactie